Huisartsenpraktijk de Schelfhoed

 


COPD

Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is een ziekte waarbij u constant last van uw longen heeft. De luchtwegen zijn vernauwd, waardoor vrij ademen niet mogelijk is.

COPD is een verzamelnaam voor de chronische bronchitis en longemfyseem. Bij beide aandoeningen zijn de longen en luchtwegen blijvend ontstoken. Daardoor zijn deze onherstelbaar beschadigd. De beschadigingen aan de longen bij COPD genezen dus niet meer.

De behandeling van COPD bestaat zeker niet alleen uit medicijngebruik. Wat nog veel belangrijker is, is een gezonde manier van leven. Stoppen met roken, regelmatig bewegen en gezond eten dragen allemaal bij aan een betere conditie.

Zorgprogramma

Het is belangrijk dat u goed wordt begeleid bij uw ziekte. In overleg met u en de andere betrokken zorgverleners stellen de huisarts en praktijkondersteuner (POH) een zorgprogramma voor u op. In dit zorgprogramma staat duidelijk omschreven met welke zorgverleners u te maken heeft en welke zorg wordt verleend.

De huisarts en praktijkondersteuner overleggen regelmatig met andere zorgverleners, zodat de zorg goed op elkaar wordt afgestemd.

Voor meer informatie over diabetes en het zorgprogramma klik op deze link.